За нас

Кои сме ние? 

AdexTime.com е онлайн магазин за часовници, който предлага маркови часовници, закупени директно от ликвидации/аукциони в чужбина. По този начин елиминираме всички посредници по веригата и предлагаме часовници с отстъпки до -80% от редовната цена по търговската мрежа. 

За колко време се осъществява доставката? 

Ние не държим залежала стока на склад, а правим поръчки от чужбина, по заявка от клиенти. По този начин намаляваме разходите и следователно себестойността на продукта. Доставката при заявка се осъществява в рамките на 15 работни дни. Не изискваме предварително заплащане(капаро). Цялата сума се плаща на куриера при доставка. Ако не желаете да чакате 15 дни, можете да разгледате каталога с наличните модели.

В каква опаковка се предлагат часовниците? 

Ние гарантираме за качеството и произхода на всеки един предлаган в сайта модел. Всеки часовник пристига с нужната документация - гаранционна карта с период на валидност от 2 години, инструкции за употреба, сертификат за автентичност, етикет с баркод и оригинална опаковка. 

Оригинални ли са часовниците? 

Всички предлагани модели са с доказан произход. Има възможност за доставка на пратката до ателие на избран от Вас часовникар, където часовникът да бъде проверен за автентичност. Така още преди да сте платили на куриера, ще бъдете сигурни, че получавате 100% оригинален продукт. 

Защо цените са толкова ниски в сравнение с други магазини? 

Ние продаваме само онлайн, нямаме физически магазин, разходи за персонал, наеми, обзавеждане и т.н. Не държим стока на склад и работим с малка надценка. Зареждаме директно от производител. За нашият метод на работа, можете да научите ТУК 

Мога ли да върна закупен продукт ако не ми хареса? 

Имате законово право в 14-дневен срок да върнете или замените всеки закупен часовник, ако не е носен и при наличие на всички документи, които сте получили при закупуването му. 

С коя куриерска фирма се доставя пратката? 

Работим с Еконт Експрес ООД. Всички часовници пристигат при вас с опция “Преглед и тест”, което позволява да отворите Вашата пратка и в рамките на 15 минути да огледате и тествате продукта, след което да прецените дали да го закупите. 

Как се извършва плащането? 

Плащате на куриера по време на доставка, след като прегледате и тествате пратката. Ако не Ви допадне, имате право да откажете получаване, като заплатите доставката в двете посоки(около 6лв). 

Как мога да се възползвам от гаранцията? 

Всички часовници имат 2 години гаранция към български сервиз. При възникване на гаранционно събитие, транспортните разходи са за наша сметка. 

Как мога да регулирам/скъся часовника(ако е с верижка)? 

При часовници с верижка се налага регулиране. Това може да се извърши от нас преди изпращане, като ни предоставите обиколката на Вашата китка. Ако решите, след като го получите и Вие самите можете да посетите часовникар и да регулирате верижката. Това не води до отпадане на гаранцията. 

Къде мога да получа повече информация и отзиви за Вас? 

Ние имаме 5 годишен опит в онлайн търговията и за този период сме обслужили повече от 1000 поръчки, като смеем да твърдим, че разполагаме с 99% доволни клиенти. За това сочат и нашите последователи, които може да откриете на страницата ни във Facebook


Как мога да се свържа с Вас? 

Ние сме на Ваше разположение всеки ден от 08:00ч до 22:00ч на тел. 088-509-2445(Viber/WhatsApp)