За нас

КАК РАБОТИМ НИЕ В ПЕТ СТЪПКИ:


1. Правите поръчка от нашия сайт.

2. Ние предаваме поръчка за изпълнение към доставчик. 

3. Изчаквате около 20 работни дни за доставка.

4. Доставяме продукта до Вас с Еконт.

5. Спестявате до -70% от цената на часовника. 


Кои сме ние? 

AdexTime.com е собственост на АДЕКС ГРУП ООД. Ние продаваме маркови часовници, закупени от ликвидации и аукциони в Европа. Нямаме наличности, доставяме стока само по заявка. Това ни позволява да предложим огромни отстъпки в сравнение с другите български магазини.


За колко време се осъществява доставката? 

Доставката се осъществява в рамките на 20 работни дни. Ако не желаете да чакате 20 дни, можете да разгледате наличните ни модели.

В каква опаковка се предлагат часовниците? 

Всеки часовник пристига в оригинална опаковка - пълен комплект кутии, гаранционна карта с период на валидност от 2 години, инструкции за употреба, сертификат за автентичност и етикет с баркод. 

Оригинални ли са часовниците? 

Всички предлагани модели са 100% оригинални
. Всеки модел може да бъде проверен при избран от Вас часовникар за автентичност. 

Защо цените са толкова ниски в сравнение с други магазини? 

1. Не работим с посредници и дистрибутори

2. Продаваме единствено online

3. Не държим залежала стока на склад. 

4. Зареждаме основно от разпродажби и аукциони в Европа. 

Мога ли да върна закупен продукт ако не ми хареса? 

Имате законово право в 14-дневен срок да върнете или замените всеки закупен часовник, ако не е носен и при наличие на всички документи, които сте получили при закупуването му. 

С коя куриерска фирма се доставя пратката? 

Работим с Еконт Експрес ООД. Всички часовници пристигат при вас с опция “Преглед и тест”, което позволява да отворите Вашата пратка и в рамките на 15 минути да огледате и тествате продукта, след което да прецените дали да го закупите. 

Как се извършва плащането? 

Плащате на куриера по време на доставка, след като прегледате и тествате пратката. Ако не Ви допадне, имате право да откажете получаване, като заплатите доставката в двете посоки(6.00лв). 

Как мога да се възползвам от гаранцията? 

Всички часовници имат две години гаранция към български сервиз. При възникване на гаранционно събитие, транспортните разходи са за наша сметка. 

Как мога да регулирам/скъся часовника(ако е с верижка)? 

При часовници с верижка се налага регулиране. Това може да се извърши от нас преди изпращане, като ни предоставите обиколката на Вашата китка. Ако решите, след като го получите и Вие самите можете да посетите часовникар и да регулирате верижката. Това не води до отпадане на гаранцията. 

Къде мога да получа повече информация и отзиви за Вас? 

Ние имаме 5 годишен опит в онлайн търговията и за този период сме обслужили повече от 1000 поръчки, като смеем да твърдим, че разполагаме с 99% доволни клиенти. За това сочат и нашите последователи, които може да откриете на страницата ни във Facebook


Как мога да се свържа с Вас? 

Ние сме на Ваше разположение всеки ден от 08:00ч до 22:00ч на тел. 088-509-2445(Viber/WhatsApp)