Инструкции за употреба

1. Ако часовникът се носи редовно, следва да се почиства на всеки два месеца, обикновено с мека и суха кърпа. Когато става дума за метални верижки, производителите на луксозни часовници препоръчват внимателно измиване с мека четка, потопена в топла сапунена вода. Изплакнете с чиста топла вода преди да подсушите.

2. Ако часовникът Ви е с кожена каишка, внимавайте никога да не я мокрите. Ако се случи да се намокри или навлажни, подсушете я добре. Избягвайте контакт на китката, на която носите часовника, с козметични продукти, детергенти, овлажнители и дори парфюми, които могат сериозно да повредят функциите на часовника и емайла му.

3. След контакт на часовника с хлорирана или солена вода го изплакнете със сладка вода. Ако забележите конденз под стъклото или признаци на окисляване на циферблата, можете да изкарате влагата от механизма, като затворите часовника в купа пълна с ориз. След като влагата се абсорбира от ориза, посетете часовникар за проверка на уплътненията.

4. Ако часовникът Ви е с кварцов механизъм, трябва да сменяте старите батерии на няколко години. Когато носите часовника си е много важно да избягвате уреди, които създават силно магнитно поле, като високоговорители, мобилни телефони и метални детектори. Големи температурни промени и влажна среда (душове, джакузита и сауни) могат да бъдат вредни за часовника Ви.

5. Внимавайте да не оставите часовника при екстремни температури, независимо за какъв период от време. Високата температура скъсява живота на батерията, а много ниските температури пречат на точната работа на часовника.

6. Избягвайте излишните удари (като изпускане върху твърди повърхности). Трябва да се опитвате да предпазвате часовника си от обилно изпотяване. Моля не забравяйте да го забърсвате до сухо, веднага щом това е удобно и възможно.

7. Ако часовникът Ви притежава датник(календар), то е с капацитет от 31 дена месечно. Когато месецът се състои от 30 дена, на следващият ден часовникът ще показва 31, вместо 1. В този случай трябва да се настрои ръчно, като се дръпне леко коронката за сверяване. Това се налага, понеже самият механизъм няма как автоматично да подразбере в кой месец сме.

8. Датника не трябва да се сверява вечер между 20:00 и 04:00 часа, защото тогава се извършва автоматичната смяна на датата и може да повредите зъбните колелца.

От посочените линкове можете да свалите в .PDF формат инструкциите за употреба на различните марки часовници:

Burberry: СВАЛИ ТУК

Diesel: СВАЛИ ТУК

Emporio Armani: СВАЛИ ТУК

Guess: СВАЛИ ТУК

Hugo Boss: СВАЛИ ТУК

Michael Kors: СВАЛИ ТУК

Movado: СВАЛИ ТУК

Tissot: СВАЛИ ТУК